Malungs NÖ Älgskötselområde.
Bakgrund
Vid införandet en ny älgförvaltning 2012 upphörde den tidigare ”kretslicensen” som Malungs Jaktvårdskrets sökt och administrerat under lång tid. Då beslutades att Malungs Östra VVOF, Östra Fors VVOF samt Öje VVOF gemensamt skulle bilda ett Älgskötselområde. Man ansåg att dessa marker kunde hysa en någorlunda gemensam älgstam som med fördel kunde förvaltas inom ett och samma älgskötselområde. Regler gällande avskjutningens storlek och inriktning lyftes således från kretsen och viltvårdsområdena till älgskötselområdet. Styrelsen för älgskötselområdet består av 7 ledamöter. Styrelseplatserna fördelades mellan de anslutna områdena utifrån areal. Malungs Östra (4 platser), Öje (2 platser) och Östra Fors (1 plats). Områdets areal är drygt 31 000 ha.
De jaktlag som berördes vid bildandet av Malungs Nord Östra Älgskötselområde var Råberget (Ö Fors), Kvilselen, Gravberget och Lyån (Malungs Östra), samt Myränget och Jannelaget (Öje).
Vad gör ett Älgskötselområde.
Ett älgskötselområde sätter mål gällande älgstammens storlek och sammansättning. Underlag tas fram av styrelsen med hänsyn till övergripande mål för länet samt den älgförvaltningsplan som finns fastslagen för det älgförvaltningsområde där vi ingår. Ett förslag till 3 årig älgskötselplan arbetas fram och presenteras på ett samråd som hålls inom älgskötselområdet. Förslaget till 3 årig älgskötselplan skickas till älgförvaltningsgruppen (Malungs Östra Venjan ÄFO) för granskning. Därefter granskas planen av Länsstyrelsen. Finner Länsstyrelsen att planen håller utifrån uppsatta mål och de fakta som finns att tillgå fastställer Länsstyrelsen planen och blir därmed ett myndighetsbeslut. Ett samråd skall genomföras varje år.
Mål.
Det är vårt gemensamma mål att fälla beslutat antal älgar varje år under planperioden. Man bör gemensamt sträva efter att fälla 100 % av planen, men en avvikelse på plus/minus 10 % är acceptabelt. Antalet älgar som ska fällas fördelas preliminärt ut på de olika älglagen utifrån diskussioner i styrelsen tillsammans med jaktledarna. Omfördelning av älgar ska dock ske om älgtillgången är ojämn. De lag som ”enkelt” fäller sina älgar kommer att få fälla extra älgar samtidigt som de lag som upplever att det är glest mellan älgarna kommer att få fälla färre älgar. Förvaltningen ska vara adaptiv, det innebär att man ska justera och omfördela avskjutningen om behov finns. Det är det gemensamma målet i planen som är det centrala. Det finns inga öronmärkta älgar per älglag utan tanken är att vi gemensamt ska hjälpas åt att nå uppsatta mål.
Malungs NV Älgskötselområde.
I